A borsos tokány eléggé elterjedt étel kis hazánkban, szerintem mindenki szereti, aki pedig nem, az probálja ki és megszereti.
Ez volt az az étel amire barátnőm azt mondta , hogy áhh ő ilyet nem, nem fog ízleni neki. Mondtam neki várd ki a végét, megcsinálom , belekóstolsz és ugyis meg fogod enni:).
Így is lett , kis savanyúsággal , hasábbal laktató és finom ebéd lehet bárki számára. Egy-másfél óra alatt el is lehet készíteni. Szinte bármilyen húsból elkészíthető, legyen az marha, sertés, borjú. Mivel úgy kezdtem hogy olcsón szerténk főzni, sertés a legmegfelelőbb.
Ha eldöntöttük induljunk le egy közeli hentesboltba, és válasszunk a sertés húsok közül.Lapocka, comb -bármelyiket választhatjuk.
Olcsó-lapocka.
Két fő részére vegyünk, kb. fél kilót belőle.
Kezdésnek vegyünk egy fej vöröshagymát, fél kiló hasáb krumlit, fűszereket(só, bors, paprika), olaj és a hús.A húst vágjuk fel kb 3*1 cm -es csíkokra, a hagymát vágjuk fel apróra.
A hagymát kis olajon dinszeteljük, majd kb. egy teáskanálnyi pirospaprikát tegyünk hozzá keverjük el és jöhet bele a hús. Keverjük össze az egészet, sózzuk, borsozzuk és 2-3 gerezd fokhagymát törjünk bele.
Kevergetés mellett a hús levét gőzöljük el majd öntsük fel kis vizzel , ezt a folyamatot ismételjük meg többször , a hús mindig pirítsuk le addig amíg majdnem az összes lé elfogy alóla. Kóstolás mellett folyamatosan fűszerezzük addig amíg az ízlésünknek meg nem felel, majd pitítsuk készre úgy hogy a végén egy jó sűrű szaftos tokányt kapjunk. Közben olajban süssük meg a krumlit, és egy kis otthoni savanyúsággal melyet édesanyánk vagy mamánk készített már ehetjük is .
Olcsó , ízletes és tudjuk hogy miből készült.